EKMEKLERİN KORUNMASI ve AMBALAJLANMASI
|
Hijyenik gıda üretebilmek için kontaminasyonları mümkün olduğu kadar önlemek gerekmektedir. Gerek ekmeklerde bozulmaya gerekse insanlarda gıda zehirlenmelerine neden olan mikroorganizmalardan korunulabilmesi için şu hususlara dikkat etmekte fayda vardır.
- Ekmek yapımında kullanılacak hammaddelerin titizlikle seçilmesi, renk, koku ve görünümünde değişiklik bulunanların kullanılmaması, gerekirse zaman zaman analiz ettirilmesi,
|
- Mayalamada ekşi hamur kullanılacaksa, usulüne uygun olarak muhafaza edilmesi,
- Un çuvallarının boşaltma öncesi fırça vs. ile temizlenmesi,
- Hamura mikroorganizma faaliyetlerini önleyici maddeler ilave edilmesi,
- Üretim sahasının hava cereyanına maruz bırakılmaması, gerekirse havanın filtre edilmesi,
- Personelin düzenli olarak sağlık kontrolünden geçirilmesi, hastalıklı kişilerin çalışmasına izin verilmemesi,
- Personel hijyenine gerekli özenin gösterilmesi, eldiven, başlık, önlük kullanılmasının teşvik edilmesi,
- Her üretimden sonra hamur yapım ekipmanlarının ve zeminin usulüne uygun olarak temizlenmesi, kirli kalmasına izin verilmemesi,
- Temizlik işlemlerinin üretim sırasında yapılmaması,
- Pasa bezi kullanan fırınlarda sürekli temiz pasa bezi bulundurulması ve belirli periyotta değiştirilmesi
- Bütün fırın ünitelerinin fayans veya mermerle kaplı olması,
- Un ve diğer hamur bileşenlerinin uygun ortamda saklanması,
- Un çuvallarının tahta ızgaralar üzerinde istiflenmesi, duvarla un istiflerinin arasında 50 cm'lik, un istiflerinin kendi aralarında 30-35 cm'lik mesafenin korunması, un istiflerinin 7 çuvaldan fazla olmaması,
- Tuvalet gibi kısımların üretim alanından uzakta tutulması ve izole edilmesi. Hanı ve mamul madde konulan bölümlerle doğrudan doğruya irtibatlı olmayan, un deposu ve hamurhaneden uzak bir yerde yapılması,
- Aynı şekilde yemekhane, yatakhane, dinlenme ve soyunma odaları diğer bölümlerden duvarla ayrılmış olmalı,
- Sinek, böcek ve kemirici gibi canlılarla mücadele edilmesi,
- Ekmeklerin fırından çıkarıldıktan sonra soğutulması ve üst üste yığılmaması,
- Soğutmanın ekmeklerin buharını atacak gözenekleri olan raflarda yapılması,
- Soğutulan ekmeklerin paketlenmesi Ekmeklerin paketlenmesinde dayanma ömrünün artırılması ve hijyenik koşulların sağlanabilmesi için, vakumlu ambalajlamanın son yıllarda giderek arttığı görülmektedir.
|